Kalender

za apr 21
weekend

Vacatures

Artikelen

Theorie-examen

Overzicht

Deze pagina bevat een beknopte samenvatting van wat u moet weten over het theorie-examen.
OPGELET: de complete en meest actuele tekst is terug te vinden op de website van GOCA. Op dezelfde website kan u per voertuigcategorie ook een informatiebrochure downloaden.

Voor het afleggen van een theorie-examen mag u het examencentrum vrij kiezen.

Een theorie-examen mag behalve voor de categorie B een onbeperkt aantal keren afgelegd worden. Er is geen verplichting om lessen in de rijschool te volgen tenzij men 2 maal uitgesteld wordt voor een theorie-examen categorie B, dan is men verplicht om minimum 12 uur theorieonderricht te volgen via een erkende rijschool, deze zullen een getuigschrift van onderricht afleveren, waarmee men dan gedurende 3 jaar wel een onbeperkt aantal keren een theorie-examen categorie B mag afleggen. Dit getuigschrift van theorieonderricht moet men steeds kunnen voorleggen bij elke inschrijving voor een theoretisch examen.

Tussen twee opeenvolgende examens moeten 24u verstreken zijn, men mag dus op éénzelfde dag geen twee theorie-examens voor dezelfde categorie afleggen.


Minimumleeftijd
Een theorie-examen kan afgelegd worden vanaf een bepaalde leeftijd:

leeftijdTheorie

Afspraak
Over het algemeen kan u zich in het examencentrum aanbieden zonder afspraak.
Voor sommige theorie-examens moet u telefonisch een afspraak maken.

Bewijs van vakbekwaamheid
De kandidaten voor het rijbewijs C of D met een bewijs van vakbekwaamheid (VAK) moeten een aangepast examen afleggen.  Voor dit examen is het noodzakelijk een afspraak te nemen. Voor verdere inlichtingen, contacteer het dichtstbijzijnde examencentrum van AIBV. Voor meer inlichtingen over VAK, klik hier.

Theorie-examen in een andere taal en speciale zittingen
De keuze om het examen in één der 3 landstalen af te leggen is volledig vrij. Het is wel zo dat in Vlaanderen het examen enkel in het Nederlands en in Wallonië enkel in het Frans kan afgelegd worden. Het examencentrum van Eupen neemt ook examens in het Duits af. 

Kandidaten die géén van de drie landstalen (Nederlands, Duits of Frans) machtig zijn, evenals doven en/of spraakgestoorden, kunnen deelnemen aan een zitting met een tolk of in gebarentaal.

Raadpleeg de kalender om de uren, data en locaties van deze zittingen te weten te komen. U moet verplicht contact opnemen met  het examencentrum om afspraak te maken.

Mondeling theorie-examen in speciale zitting
De kandidaten waarvan het mentale en/of intellectuele vermogen en/of graad van alfabetisme ontoereikend is alsook de kandidaten die ten minste vijfmaal niet slaagden voor het theorie-examen kunnen eveneens op hun verzoek dit examen in een speciale zitting afleggen. 

Raadpleeg de kalender om de uren, data en locaties van deze zittingen te weten te komen. U moet verplicht contact opnemen met het examencentrum om afspraak te maken.