Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2013 JoomlaWorks Ltd.

Kalender

za apr 28
weekend
vr mei 25 @ 8:00AM - 03:00PM
Onze-Heer-Hemelvaart

Vacatures

Vragen en suggesties

Veelgestelde vragen


De keuringsplicht wordt opgelegd door de wet op het autoverkeer en in detail geregeld in het K.B. van 15/3/1968. De antwoorden op onderstaande vragen komen uit het K.B.

Geldigheid keuringsbewijs

Kan de geldigheid van een keuringsbewijs verlengd worden?
Een keuringsbewijs met nieuwe geldigheid kan uitsluitend afgeleverd worden ter gelegenheid van een keuring.

Ik kon/kan de wagen niet tijdig voorrijden voor een keuring. Wat moet ik doen?
-Laat de wagen zo vlug mogelijk keuren
-Indien u zelf niet in staat bent om te rijden, mag ook iemand anders de wagen voorrijden 
-Opgelet voor de risico’s die u loopt. Indien u de wagen gebruikt op de weg zonder geldig keuringsbewijs, dan bent u in overtreding :

  1. alleen verplaatsingen tussen de landsgrens, uw woonplaats, de plaats waar de wagen hersteld werd en het dichtsbijzijnde keuringsstation zijn toegestaan zonder geldig keuringsbewijs. 
  2. in geval van andere verplaatsingen, en bij controle door de politie op de weg, zal een pv opgesteld worden wanneer het keuringsbewijs ontbreekt of vervallen is
  3. de rechter kan in dat geval een boete opleggen
  4. bij een ongeval zonder geldig keuringsbewijs loopt u het risico om de totale schade zelf te moeten betalen. De verzekeringsmaatschappij die de verplichte aansprakelijkheids-verzekering aanbiedt, zal het slachtoffer vergoeden, maar kan vervolgens van haar eigen verzekerde (u dus) de terugbetaling eisen van de betaalde schadevergoeding. Dit heet het "het recht van verhaal". De kosten kunnen in dat geval bijzonder hoog oplopen.

Voor elke wagen die te laat voorgereden wordt voor de keuring, zal een toeslag aangerekend worden. Zie ook de tabel met tarieven.

Ik verwacht binnenkort een nieuwe wagen en het keuringsbewijs van mijn oude wagen vervalt
-Indien u de oude wagen nog op de openbare weg wenst te gebruiken na de vervaldatum van het keuringsbewijs, dan heeft u zeker nog een geldig keuringsbewijs nodig. Opgelet voor de risico's die u loopt wanneer u de wagen gebruikt zonder geldig keuringsbewijs (zie vorige vraag).

Waarom heb ik geen keuringsbewijs gekregen dat twee jaar geldig is ?
-Zie de pagina over kosten vermijden, waar u kan nakijken wanneer u recht heeft op een keuringsbewijs met een geldigheid van twee jaar.

Uitnodiging

De uitnodigingen worden in opdracht van DIV met tienduizenden tegelijk gedrukt, twee maanden voor de vervaldatum van het keuringsbewijs. Vervolgens worden de kaartjes klaargemaakt voor verzending. De bedoeling is dat ze ongeveer één maand voor de vervaldatum aankomen bij de klant via de post.

Ik ben van adres veranderd, kan u het adres op de uitnodiging aanpassen?
-Neen, dat is onmogelijk.
Wij slaan de adressen van de eigenaars van de voertuigen niet op.
Elke adreswijziging van een particulier moet gemeld worden bij de bevoegde dienst van de gemeente. Via het Rijksregister wordt DIV op de hoogte gebracht. De volgende uitnodiging zal het correcte adres vermelden. Indien dit niet het geval is, is er ofwel onvoldoende tijd verstreken, ofwel is de wijziging niet terechtgekomen. In dat geval kan u alleen de procedure herhalen bij de bevoegde dienst van de gemeente.
Elke adreswijziging van een onderneming moet gemeld worden aan de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Mogelijk kan u hiervoor terecht bij het ondernemingsloket van uw gemeente.

Ik heb geen uitnodiging gekregen
-
Het komt voor dat een uitnodiging verloren gaat. Mogelijk bent u recent van adres veranderd.
U heeft geen uitnodiging nodig om de wagen te laten keuren. De uitnodiging is namelijk alleen een herinnering aan de verplichte keuring, voor u persoonlijk bedoeld. Ook indien u geen uitnodiging ontving, bent u verplicht de wagen te laten keuren voor de vervaldatum van het keuringsbewijs of voor de vierde verjaardag van de (personen)wagen. Het ontbreken van een uitnodiging kan in geen geval ingeroepen worden als excuus om de wagen niet te laten keuren. U kan een voorbeeld van uitnodiging hier downloaden.

Ik krijg nooit een uitnodiging
-Indien u nooit een uitnodiging krijgt, meldt dit dan aub aan het loket tijdens de keuring.

De wagen werd gekeurd, maar ik heb toch nog een uitnodiging gekregen
-De uitnodiging wordt twee maanden voor de vervaldatum gedrukt. Indien u na de afdruk de wagen laat keuren, dan kunnen wij niet vermijden dat de afgedrukte uitnodiging toch nog verzonden wordt.
Indien u ondertussen in het bezit bent van een geldig keuringsbewijs, is er verder geen enkel probleem en moet u geen verdere actie ondernemen.

De wagen is buiten gebruik, maar ik heb toch nog een uitnodiging gekregen
-
De uitnodiging wordt twee maanden voor de vervaldatum gedrukt. Indien u nadien de wagen buiten gebruik stelt of vervangt door een andere, dan kunnen wij niet vermijden dat de afgedrukte uitnodiging toch nog verzonden wordt.
DIV (de dienst inschrijvingen voertuigen van de FOD Mobiliteit en Verkeer) verwacht dat u meldt dat de wagen niet meer op uw naam ingeschreven moet blijven. U moet de schrapping van de inschrijving aanvragen.
Zodra u een bewijs van schrapping ontvangen heeft van DIV, bent u zeker dat u in de toekomst geen uitnodiging meer ontvangt voor de wagen.

Inschrijving of schrapping van een voertuig

In België wordt de inschrijving exclusief beheerd door de dienst DIV (de dienst inschrijvingen voertuigen van de FOD Mobiliteit en Verkeer). Zowel om een wagen in te schrijven als om de inschrijving te schrappen kan u alleen bij DIV terecht. Zie ook de website van DIV.

Hoe een wagen inschrijven? 
U heeft een inschrijvingsaanvraag nodig. Bij de keuring kan u alleen een inschrijvingsaanvraag verkrijgen ter gelegenheid van een tweedehandskeuring van een personenwagen/lichte vrachtwagen of een administratieve keuring. Voor alle andere inschrijvingen, zie de website van DIV.

Hoe de schrapping aanvragen bij DIV?
Er zijn twee mogelijkheden:
-ofwel stuurt u de officiële nummerplaat terug naar DIV, bij voorkeur aangetekend. Het adres van DIV is te vinden op het inschrijvingsbewijs van de wagen.
-ofwel gebruikt u dezelfde plaat om een nieuwe wagen in te schrijven en duidt u dit aan op de inschrijvingsaanvraag ; in dit geval zal DIV automatisch de inschrijving van de vorige wagen schrappen


Wij streven doorlopend naar een betere dienstverlening.
Uw ervaringen en suggesties kunnen ons daarbij helpen.